Szerencsejáték Zrt.

eZ Platform és Symfony alapú egyedi fejlesztések

 

 

A Szerencsejáték Zrt. Magyarország nemzeti lottótársasága, mely törvényi felhatalmazás alapján kizárólagosan szervez sorsolásos játékokat, totalizatőri fogadást és engedéllyel rendelkezik bukmékeri fogadásra is. Termékeivel valószínűleg az ország minden felnőtt lakosa találkozott már valamilyen formában. Legyen szó az Ötöslottóról, Kenóról, vagy a BlackJack sorsjegyről.

Üzleti igény bemutatása

A Szerencsejáték Zrt. számos saját tulajdonú értékesítési hellyel rendelkezik (lottózókkal), valamint kiterjedt partneri hálózatán keresztül az ország teljes területén jelentős forgalmat bonyolít le.

A Vállalatban 2013-ban fogalmazódott meg az igény az értékesítési folyamatok, a B2B kommunikáció online támogatására. Ennek nyomán belső interjúk és egyeztetések lebonyolítását követően 2013 szeptemberében került kiírásra az Értékesítést Támogató Oldal (ÉTO) elkészítésére irányuló meghívásos közbeszerzési eljárás, melynek győzteseként októberben elkezdhettük a közös munkát, ezzel pedig elindult a Szerencsejáték Zrt. és a Webtown együttműködése.

A Webtown megoldása a problémára

Természetesen a projekt a funkcionális specifikáció, valamint a rendszerterv elkészítéséhez szükséges egyeztetésekkel, interjúkkal indult, ez idő alatt megterveztük a szükséges funkciók, modulok működését, elkészítettük minden egyedi oldal drótvázát, melyek alapján később a grafikai arculat is kialakításra került.  A tervezés során fontos szempont volt, hogy a Szerencsejáték Zrt. kötelékében és partneri hálózatában dolgozó kb. 15.000 felhasználó eltérő internet-használati jártassága ellenére tökéletesen eligazodjon az új rendszer funkciói között, az ÉTO használata senkinek ne okozzon nehézséget. 2-3 hónapnyi intenzív tervezést követően pedig elkezdődtek az ÉTO fejlesztési munkálatai.

A rendszer megvalósításához a PHP programnyelv és a Symfony keretrendszer, valamint a MySQL adatbázis-kezelő bizonyult tökéletes választásnak, így a kivitelezést e technológiák alkalmazásával indítottuk el.

Az ÉTO egyik fő funkciója a tájékoztatás. Ennek kiszolgálására egyedi információs modult dolgoztunk ki, melynek segítségével lehetőség nyílik a hírek, akciók egyszerű adminisztrálására, szegmentált publikációjára, valamint a frontend felületeken rengeteg megjelenési séma közül választva az egyes információk fontosságától függő, tökéletes helyen történő megjelenítésre. Természetesen a felhasználók számára több kényelmi funkció rendelkezésre áll, ilyenek például a témakör szerinti csoportosítás, a „kedvencek” közé helyezés, hír küldése levélben stb. Az információs modul segítségével nyílik lehetőség a különböző szabályzatok, nyomtatható anyagok elérésére is, a sürgős problémák kezelése érdekében hibabejelentőt és GYIK szekciót is kialakítottunk. 

Az ÉTO bevezetése röviddel megelőzte az EuroJackpot magyarországi bevezetését, így az ÉTO oktatási moduljának segítségével minden terminálkezelő az ÉTO-ban publikált e-learning tananyagok segítségével sajátíthatta el a szükséges tudást, hogy aztán szintén az ÉTO-ban sikeres online vizsgát tegyen, ezzel megszerezve az EuroJackpot forgalmazási jogosítványt. Az oktatási modulban kezeljük a tananyagokat, a szintfelmérőket, az online vizsgákat és a többnapos tanfolyamokat is. Rendelkezésre állnak beiratkozási, beiskolázási funkciók, a megszerzett jogosítványokat a felhasználók szintén az ÉTO felületén tekinthetik meg saját és beosztottaik képzési előzményeivel egyetemben.

 

A projekt bemutatása

Az ÉTO az információk megosztása mellett online megrendelési lehetőséget is biztosít a partnerek számára. Szektoronként, régiónként különböző termékeket, kategóriákat engedélyezhetnek a rendszer adminisztrátorai, így minden felhasználó csak a számára releváns tartalmakkal találkozik.

Az ÉTO-ban minden regisztrált partner számára elérhető egy „Saját oldalam” menüpont, ahol a személyes hozzáférésével, illetve vállalkozásával kapcsolatos tennivalókat intézhetik. Itt érhetik el a bejelentési kötelezettségeket kiszolgáló online űrlapokat, itt találják e-számláikat, bizonylataikat, egyenlegközlőiket, innen indulva jelenthetik üzletük nyitva tartásának változtatási igényeit, innen kezelhetik saját és munkatársaik hozzáféréséhez szükséges jogosultságaikat, itt láthatják heti bontásban vállalkozásuk forgalmi adatait.

Az ÉTO rendkívül összetett jogosultságkezeléssel épül fel. Egyrészt léteznek backend és frontend felhasználók. Előbbiek a rendszer üzemeltetéséért felelősek, utóbbiak pedig a partneri hálózat képviselői, üzemeltetői, terminálkezelői. Az ÉTO-ban gyakorlatilag minden tartalmat régiók, szektorok alapján lehet engedélyezni, vagy éppen tiltani. Emellett minden egyes felhasználó számára egyedileg szabályozható, hogy milyen tartalmakhoz, milyen funkciókhoz férhet hozzá. A frontenden a vállalkozások vezetői állíthatják be saját munkavállalóik jogosultságait, backenden pedig a rendszer adminisztrátorai osztják ki minden egyes modulhoz a jogosultságokat akár külön olvasási, szerkesztési jogok szintjén.

Az ÉTO fejlesztése során természetesen integrációs feladataink is voltak, hiszen a Szerencsejáték Zrt. vállalatirányítási rendszerével, számlázási rendszerével, HR moduljaival kell együttműködnünk, több funkcióhoz SMS jóváhagyás szükséges, valamint a KSH felé statisztikai adatszolgáltatási funkciókat is ellát a rendszer.

Az ÉTO 2014 augusztusában állt éles üzembe, hogy aztán októberig több, mint 12.000 terminálkezelő szerezhessen online vizsga segítségével forgalmazási jogosítványt az új webes alkalmazás segítségével. A visszajelzések alapján a rendszer megítélése rendkívül pozitív mind a partneri hálózat képviselői, mind a rendszer üzemeltetői felől.

Természetesen a 2014 augusztusi indulás óta folyamatosan fejlesztjük a programot, a partnerekkel való szoros együttműködés eredményeként a Szerencsejáték Zrt. újabb hasznos funkciók kialakítását tervezi az ÉTO felületein.

Egyszerűbbé, átláthatóbbá, könnyebben üzemeltethetővé szerettük volna tenni online rendszerinket, a Webtown pedig a Symfony keretrendszert és az eZ Platform CMS-t ajánlotta. Ezekre a rendszerekre alapozva készülnek új webes alkalmazásain. A Webtown agilitása példaértékű, az új funkciók, új online rendszerek pedig rendkívül hasznosak és népszerűek.

Csillag Dávid - CIO