BKK - Közút

Workflow- menedzsment és portálfejlesztés
 

A BKK-Közút Zrt. látja el a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő utak, hidak, műtárgyak, egész Budapesten a forgalomtechnikai létesítmények, valamint a nem fővárosi tulajdonú, de a közösségi közlekedés által igénybe vett utak üzemeltetési és fenntartási feladatait. Munkájukkal minél gyorsabbá és biztonságosabbá kívánják tenni a közlekedést Budapest útjain.

Üzleti igény bemutatása

A vállalat vezetői fontosnak tartották, hogy az üzemanyag-felhasználások tekintetében naprakész és emberi beavatkozást nem igényli módszerek mentén történjen az üzemanyag-leltár, fogyasztások, menetlevelek és gépüzemnaplók nyilvántartása. Ennek köszönhetően az adminisztrációs hibák azonnal kiszűrhetővé és minimalizálhatóvá válnak, a folyamatot érintő kritikus események (pl. üzemóra-számláló hiba) pedig szintén transzparensen, rövid időn belül láthatóak.

A Webtown megoldása a problémára    

A projekt során több területen is bizonyítanunk kellett alkalmasságunkat a teljes siker érdekében. A megrendelői igény meghatározását követően a kiindulási állapot felmérése volt a fő feladat, ahol a meglévő szabályzatok megismerése mellett interjúk készítése és a rendelkezésre álló adatok vizsgálata volt a cél. Ezt követően pontos tervezés végén tettünk javaslatot a műszaki megoldásra, valamint a szükséges szabályzatok elkészítésére/módosítására.

Megrendelői jóváhagyást követően menedzseltük a tankoló-automata cseréjét, elvégeztük az informatikai és hálózati fejlesztéseket úgy, hogy mindez a napi használatot nem akadályozta. Az átállást követően pedig oktatásokkal és szakmai támogatással segítettük az új rendszer bevezetését.

A munka elvégzését villamosmérnök kollégánk és üzleti tanácsadóink mellet fejlesztőink is segítették.

Számok, adatok

Folyamatosan figyelemmel kísérik a fővárosi - közel 5000 km-es - úthálózat forgalmi és forgalombiztonsági paramétereit.
Gondoskodnak a forgalmi rendet szabályozó eszközök, létesítmények (65.000 jelzőtábla, 280.000 m2 burkolatjel, 1000 jelzőlámpás csomópont) folyamatos és biztonságos működtetéséről.
Üzemeltetik a közel 200 kamerából álló zártláncú forgalomfigyelő rendszert.
Ellátják az üzemeltetési feladatokat, a fővárosi kezelésben lévő főútvonalak, valamint a közösségi közlekedés által igénybevett, összességében mintegy 1070 km hosszúságú közúthálózaton és az ahhoz kapcsolódó kerékpárutakon, 320 db közúti és gyalogos hídon, felüljárón (köztük 13 db Duna- és Dunaág-híd), 72 db közúti és gyalogos aluljárón, 15 db magasságkorlátozó kapun és egyéb műtárgyakon.
Évente több tízezer darab úthibát, kátyút állítanak helyre hengerelt, öntött, szórt aszfaltos technológiával.


Feladati ellátáshoz több, mint 100 gépből és járműből álló flottát üzemeltet, melyek üzemanyag-ellátása a vállalat saját telephelyén lévő töltő-állomásról történik. Korábban ezen üzemanyag-felhasználások regisztrációja, nyomon-követése és leltározása papír alapon, automatizáció nélkül ment végbe, amely kontrolling és gazdálkodási szempontokból is nehezítette a vállalat mindennapjait.

Munkánk eredményeként az üzemanyag-vételezés folyamata szabályozva lett és a papír alapú tranzakciók száműzve lettek belőle. Így napjainkban már a tankolások valós időben, automatizáltan kerülnek át a Menetlevél-kezelő és Készletnyilvántartó rendszerekbe, ahol ezek feldolgozása, leltározása és ellenőrzése automatikusan történik.

A Webtown egy skálázható vállalati portált épített számunkra, melynek köszönhetően munkafolyamatink menedzselése immár telephelyeinktől függetlenül megoldható. Rendkívül jó minőségű munkát adtak át számunkra. A szoftver stabil és sokkal hatékonyabban működik, mint bármilyen korábbi rendszerünk.

Nagy Csaba - CTO